Οι φίλοι του μπλοκ

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2007

Nerium oleander / Νήριο η ροδοδάφνη - Πικροδάφνη - πικροφυλλάδα

Ρεματιά Βαρσαμίτη, 03/08/2004


Μέσα στο φαιοκίτρινο τοπίο του μακρού και ξηροθερμικού αμοργιανού καλοκαιριού, η πικροδάφνη πλουτίζει το μάτι με πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις. Η πικροδάφνη (Nerium oleander) ονομάζεται στην Αμοργό «πικροφυλλάδα», με έμφαση στα πικρά και δηλητηριώδη φύλλα της που, φυσικά, δεν μπορούν να τα φάνε τα κατσίκια. Με αυτό τον αμυντικό μηχανισμό, απέναντι στην λαίλαπα των κατσικιών και των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων τους, οι πικροφυλλάδες γεμίζουν όλες τις ρεματιές του νησιού με πλούσια φυτεία σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Η πικροδάφνη έχει φύλλα λογχοειδή, οξύληκτα, ανά τρία σε σπονδύλους, σκληρά. Τα άνθη της είναι μεγάλα, ρόδινα και φύονται σε ομάδες στις άκρες των βλαστών. Θέλει υγρά εδάφη, γι' αυτό και ευδοκιμεί σε ρεματιές και φαράγγια. Είναι φυτό πολύ δηλητηριώδες αλλά και πολύ διακοσμητικό, γι' αυτό, και πολύ σωστά, φυτεύται (και ομορφαίνει) τα πρανή και τις νησίδες των αυτοκινητόδρομων.
Η πικροφυλλάδα στην Αμοργό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλλωπίσει δρόμους και οικισμούς αλλά, δυστυχώς, ελάχιστη χρήση έχει γίνει αυτής της δυνατότητας.

Πικροδάφνη ως καλλωπιστική στα Κατάπολα, 02/08/2004

Πικροδάφνη μαζί με καλαμιές στις Λεύκες, που είναι πλούσιες σε υπόγεια νερά
10/08/2004

Σκληρό και ανθεκτικό φυτό η πικροδάφνη ξεπηδάει μέσα από την σχισμή ενός βράχου στο ρέμα του Φονιά, που από την Χώρα κατεβαίνει κρεμαστό στα Κατάπολα
09/12/2005

Αυτή η πικροδάφνη ρίζωσε σε μια προεξοχή του βράχου της μονής Χοζοβιώτισσας και από τότε εποπτεύει το πέλαγος

1 σχόλιο:

Vassilis Triantafyllidis είπε...

kalimera,

epsaxna plirofories gia tin pikrodafni, kai episis diavasa ta ar8ra sou sto blog kai omologo pos entiposiastika, afou den perimena mia tetoia skepsi sto diadiktio.

Exeis polles plirofories gia ta fita, kai 8a ksanaepistrepso.

efxaristo,