Οι φίλοι του μπλοκ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

Echinops spinosissimus - Εχίνοψ ο ακανθότατος

Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης - 03/08/2004
Ο Echinops spinosissimus (Turra 1765) subsp. spinosissimus είναι φυτό του Αιγαίου, Κύπρου, Ανατολίας, Λιβύης και Σικελίας.
Στην Ελλάδα φύεται στις Κυκλάδες, το Ανατολικό Αιγαίο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και το Ιόνιο.
Κοινό στην Αμοργό.
Βιότοπος: ξηρά λιβάδια, χωράφια, άκρες δρόμων σε υψόμετρα 0-1100 μ.
Ο εχίνοψ είναι πολυετές φυτό με λείο, διακλαδισμένο βλαστό και φύλλα πτεροσχιδή. Η όλη του μορφή (ακανθότατη, όπως τονίζει η επιστημονική του ονομασία) μας δείχνει ότι έχει διαμορφώσει έναν πλήρη αμυντικό σχηματισμό απέναντι στα κατσίκια, που το καλοκαίρι δυσκολεύονται να βρουν τροφή και μετατρέπονται σε τροφικό οδοστρωτήρα.
Άνθιση από αργά τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο.
Το επιστημονικό του όνομα προέρχεται από τις λέξεις εχίνος+όψις, δηλαδή το φυτό έχει την όψη του αχινού. Το όνομα (και η μορφή) έχει κι αυτό την σημασία του, γιατί μας δείχνει ότι η φύση τείνει να αντιγράφει τις ώριμες δομές, ανεξάρτητα από το βιο-περιβάλλον. Χωρίς υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι ο εχίνοψ είναι ο «αχινός της στεριάς», τόσο ίδια είναι η δομή του με τον θαλασσινό αχινό.
Ετυμολογία:
Echinops <  εχίνος (ο αχινός και ο σκαντζόχοιρος)  + όψις ==> αναφορά στην ακανθώδη όψη της ταξιανθίας.
spinosissimus < υπερθετικός του spinosus (ακανθώδης) < spina, άκανθα, αγκάθι =  ακανθώτατος.

Ακολουθούν μερικές ακόμα φωτογραφίες, οι περισσότερες από την περιοχή του Βαρσαμίτη...

1 σχόλιο:

Manos είπε...

Το φυτό αυτό έχει εξαιρετικές ιδιότητες στη φωτιά. Το χρησιμοποιούν σαν προσάναμα για τους φούρνους γιατί αναφλέγεται γρήγορα και κρατάει τη φλόγα σαν κερί. Υπάρχει και σχετικό κρητικό τραγούδι. Θα το βρώ και θα σου το στείλω