Οι φίλοι του μπλοκ

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Falco eleonorae


Ποταμός 03/07/2022
φωτογραφία Μιχάλης Θεολογίτης

Ο μαυροπετρίτης, που σε πολλά νησιά λέγεται και «βαρβάκι», είναι μεταναστατευτικό γεράκι που ξεχειμωνιάζει στο μεγάλο νησί της Μαδαγασκάρης, στη νοτιοανατολική Αφρική και έρχεται στο Αιγαίο για να αναπαραχθεί.
Στην Αμοργό φωλιάζει σε απρόσιτους γκρεμούς στο ορεινό συγκρότημα της Αιγιάλης, στον Προφήτη Ηλία της Χώρας, το Μεγάλο Βιόκαστρο...
Φωλιάζει πολύ αργότερα από τα άλλα πουλιά, γύρω στα τέλη Ιουλίου, και οι νεοσσοί του ξεπετιούνται από τα αυγά τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτή η ιδιορρυθμία του μαυροπετρίτη οφείλεται στην ειδίκευσή του να κυνηγάει πουλιά και μεγάλα έντομα για τροφή.
Με τα έντομα τρέφεται μέχρι να αρχίσει η περίοδος της φθινοπωρινής μετανά-στευσης, οπότε βρίσκει άφθονη τροφή κυνηγώντας μικρόπουλα για να μεγαλώσει τους νεοσσούς του, στα μεταναστευτικά περάσματα του Αιγαίου.
Οι μαυροπετρίτες φωλιάζουν στους γκρεμούς των νησιών και των νησίδων. Η Ελλάδα φιλοξενεί από την άνοιξη το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού τους. Οι μεγαλύτερες αποικίες τους βρίσκονται στο Νότιο Αιγαίο.
Ετυμολογία:
Falco (λατιν.) < faix (falcis) δρεπάνι ==> από το σχήμα των φτερών.
eleonorae < προς τιμήν της Ελεονώρα Ντε Μπας, (Elianora de Bas/ Arborea), πριγκίπισσας της Σαρδηνίας (1347-1404) που πήρε μέτρα προστασίας του γερακιού.

Ποταμός 06/07/2021
φωτογραφία Μιχάλης Θεολογίτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: