Οι φίλοι του μπλοκ

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Zantedeschia aethiopica

ρέμα Αγίου Θωμά -Χώρα
φωτογραφία Μανώλης Σιμιδαλάς

Η Zantedeschia aethiopica [(L.) Spreng. 1826] είναι κονδυλόρριζο φυτό και έχει πατρίδα τη Νότια Αφρική. Κοινό όνομα: κάλλα.
Στις φωτογραφίες φαίνεται ένα μπουκέτο με κάλλες, που κατάφεραν να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν σε μια ρεματιά μακριά από την Χώρα Αμοργού.
Πρόκειται για φυτά - δραπέτες, όπως ονομάζονται τα φυτά που δεν ανήκουν στην ελληνική χλωρίδα αλλά γενετικό τους υλικό «δραπέτευσε» από κήπους ή γλάστρες και κατάφερε να δώσει φυτά σε θέσεις μακριά από οικισμούς ή καλλιέργειες.
Τα φυτά-δραπέτες είναι στην πλειοψηφία τους καλλωπιστικά. Επεκτάθηκαν στην φύση και αναπαράγονται είτε με την διασπορά των σπόρων είτε με παραβλαστήματα των βολβών τους που προήλθαν από το χώμα κάποιας γλάστρας που πετάχτηκε ή από μπάζα.
Για τις κάλλες των φωτογραφιών, φαίνεται ότι κάποιοι κόνδυλοι παρασύρθηκαν από την βροχή στο ρέμα, όπου κατάφεραν να βλαστήσουν, να ανθίσουν και να βγάλουν και άλλους κονδύλους, σχηματίζοντας ένα πλούσιο μπουκέτο.
Ετυμολογία:
Zantedeschia < γένος αφιερωμένο στον Giovanni Zantedeschi (1773-1846), Ιταλό γιατρό και βοτανικό που μελέτησε την χλωρίδα της περιοχής Μπρέσια στην Ιταλία.
aethiopica < Αιθιοπία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: