Οι φίλοι του μπλοκ

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Burhinus oedicnemus πετρουρλίδα

Χώρα 30/03/2021
φωτογραφίες Μιχάλης Παπαγιαννόπουλος

Η κατάσταση της πετρουρλίδας (Burhinus oedicnemus) στην Αμοργό δεν είναι σαφής, ενώ δεν έχει καταγραφεί η παρουσία της στις ορνιθολογικές παρατηρήσεις που έχουν γίνει στο νησί 1994, 1999, 1997, 1998, 2012, 2019 (Cheke, Tsiakiris, Christopoulos & Ashcroft "The Breeding Birds of Amorgos", Parnassiana Archives 8 November 2020)
Ο Γιάννης Γαβαλάς στο βιβλίο του για τα πουλιά της Ηρακλειάς αναφέρει:
«Τοπική ονομασία «Σουρλίτης». Το είδος παρατηρείται συνεχώς από μέσα Απριλίου μέχρι μέσα Οκτωβρίου. 1-2 ζεύγη φωλιάζουν κοντά σε καλλιέργειες σιτηρών, ενώ περνάνε και μεταναστευτικά άτομα. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ακούγεται κάθε βράδυ η φωνή του στον οικισμό Αγ. Γεώργιος, αφού τουλάχιστον 1 ζεύγος φωλιάζει στα περίχωρά του.» (Γιάννη Γαβαλά, «Πετώντας πάνω από το Αιγαίο - Οδηγός των πουλιών της Ηρακλειά και των γύρω νησίδων» 2014).
Ας δούμε μερικά στοιχεία για την πετροτουρλίδα.
«Αντίθετα από τους στενούς συγγενείς του, αυτό το χαραδριόμορφο είδος προτιμά αρκετά ξηρές περιοχές, όπως ανοικτούς φρυγανότοπους και ξεροχώραφα. Είναι πιο ενεργό τη νύχτα και γίνεται αντιληπτό από τη διαπεραστική φωνή του. Φωλιάζει στην Κρήτη, σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, στη Λευκάδα και σε αρκετές παράκτιες και χαμηλού υψομέτρου ηπειρωτικές περιοχές.» (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης)
Συμπέρασμα: Εκτός από μεταναστευτικά άτομα είναι πιθανό η πετροτουρλίδα να φωλιάζει στην Αμοργό. Χρειάζονται όμως αρκετές και αξιόπιστες παρατηρήσεις.
 
Επιστημονική ονομασία: Burhinus oedicnemus (Linnaeus, 1758)
Ελληνική ονομασία (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία): πετροτουρλίδα.
Λαϊκές ονομασίες: Πετροτουρλί, τρουλής (Κύθηρα), σιβλίουρας (Σύρος), φωνακλάς, τρουλουρία (Κύπρος) ==> (Απαλοδήμος)

Ετυμολογία:
Burhinus < βους (βόδι) + ρις ρινός (μύτη) ==> αναφορά στο ράμφος
oedicnemus < οίδω αρχ.  (πρήζομαι) +  κνήμη ==> αναφορά στα εξογκωμένα γόνατα του πουλιού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: