Οι φίλοι του μπλοκ

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Elaphe quatuorlineata λαφίτης

Χώρα 2019 
φωτογραφία Μανώλης Σιμιδαλάς

Η Ελαφή η τετράγραμμη [Elaphe quatuorlineata (Bonnaterre, 1790)] είναι ένα φίδι με μεγάλη εξάπλωση στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά.
Αμοργιανό όνομα: λαφίτης
Ο λαφίτης φθάνει σε μήκος το 1,5 μέτρο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα. Είναι ρωμαλέο, ημερόβιο φίδι. Κυνηγά στο έδαφος ενώ είναι και επιδέξιος κολυμβητής. Τρέφεται με τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίοι), μικρά κουνέλια, πτηνά, σαύρες, αμφίβια και αυγά. Ζευγαρώνει την άνοιξη και τα θηλυκά γεννούν 3-18 αυγά και τα εκκολαπτόμενα φίδια έχουν μήκος έως και 40cm.  Συνήθως έχει ήπιο χαρακτήρα και καθόλου επιθετικό.
Η συνήθης εμφάνιση του λαφίτη είναι με 4 σκούρες γραμμές κατά μήκος του σώματός του. Στην Αμοργό υπάρχουν και άτομα που δεν έχουν 4 γραμμές, όπως αυτό της φωτογραφίας.
Στον ιστότοπο www.herpetofauna.gr σημειώνεται: 
«Μονόχρωμα άτομα από την Αμοργό περιγράφηκαν από κάποιους ερευνητές ως ξεχωριστό υποείδος Elaphe quatuorlineata rechingeri (Werner, 1932) ή ως ξεχωριστό είδος Elaphe rechingeri (Clark, 1994), σήμερα όμως οι ονομασίες αυτές αντιμετωπίζονται σαν συνώνυμα του Elaphe quatuorlineata muenteri».
Ετυμολογία:
Elaphe < ελαφή (αρχαία ελληνική λέξη για το δέρμα του ελαφιού).
quatuorlineata < quatuor (τέσσερα) + linea (γραμμή).

Δεν υπάρχουν σχόλια: