Οι φίλοι του μπλοκ

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Origanum calcaratum

Χοζοβιώτισσα 27/04/2005

Το Ορίγανο το πληκτροφόρο (Origanum calcaratum) είναι ενδημικό του νότιου Αιγαίου. Περιγράφτηκε από την Αμοργό (Juss. 1789). Το συνέλεξαν από την Χοζοβιώτισσα ο Θεόδωρος Ορφανίδης το 1875 και ο Θ. Χελδράιχ το 1881. 

Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (2009).

Στην Αμοργό φύεται σε πολλά μέρη του νησιού: Χοζοβιώτισσα, Κρίκελος, Λαγκάδα, Ποταμός. Επίσης στο νησί της Νικουριάς και στη γειτονική νησίδα Άτιμο. Το ενδιαφέρον είναι το συνέλεξαν οι σπουδαίοι ερευνητές Hans Runemark & Sven Snogerup από το Βιόκαστρο, μία απόκρημνη νησίδα απέναντι από την Αγία Άννα και το Καμπί της Χώρας.

Έχει συλλεγεί επίσης από τα αμοργιανά νησιά Κέρος και Αμοργοπούλα (Άνυδρος).

Το 1964 βρέθηκε και στην Ανατολική Κρήτη, πάνω από την Ρούσσα Εκκλησιά της Σητείας. Έχει βρεθεί επίσης στην Αστυπάλαια, την Ικαρία, τη Χάλκη και σε μερικές νησίδες. 

Το Origanum calcaratum φυτρώνει στις σχισμές των βράχων. Θεωρείται αρχέγονη μορφή τους γένους Origanum και ο στενότερος συγγενής του είναι ο δίκταμος της Κρήτης. Είναι αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό. Στην Αμοργό λέγεται «κεφαλόχορτο», «δίκταμος της Αμοργού» ή «αμοργιανό τσάι» και συλλέγεται για την παρασκευή φαρμακευτικού ροφήματος. Χοζοβιώτισσα 05/04/2007Δεν υπάρχουν σχόλια: