Οι φίλοι του μπλοκ

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2008

Ophrys ferrum-equinum

Χώρα, 26/03/2006

Η Ophrys ferrum-equinum (Ορχιδέα η πεταλοειδής) είναι κοινή στην Αμοργό και την βρίσκουμε σχεδόν παντού στο νησί, από την παραλιακή ζώνη έως τα ορεινά, συνήθως σε φρυγανότοπους. Χαρακτηριστικά της είναι τα ροδοκόκκινα σέπαλα και ο μεταλλικός θυρεός της που έχει σχήμα πέταλου. Ανθίζει από τον Μάρτιο.

Ακολουθεί ένα βίντεο με Ophrys ferrum-equinum από μια παραλιακή θέση του κόλπου Καταπόλων. Μπορείτε να το δείτε πατώντας και εδώ...Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008

Anacamptis papilionacea subsp. aegaea

Χώρα, 30/03/2006

Η Orchis papilionacea (Ορχιδέα η πεταλουδόμορφη - ποικιλία «ηρωική») είναι πολύ κοινή στην Χώρα και την περιφέρειά της (Σταυρός, Τερλάκι, κ.α.). Ανθίζει ακόμα και στα κράσπεδα του οικισμού της Χώρας, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία (πάνω).

Στην Αμοργό ανθίζει μέσα στα φρύγανα ή δίπλα σ' αυτά, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν, από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Απριλίου. Έχει πολύ όμορφα άνθη με ρόδινες γραμμές και στίξεις.
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008

Lilium candidum - Κρίνος της Παναγίας

Λαγκάδα Αιγιάλης, 16/05/2005
φωτογραφία Βαγγέλης Βασσάλος

Ο κρίνος αυτός είναι ο κρίνος του Ευαγγελισμού, γι' αυτό και λέγεται "κρίνος της Παναγίας" και επιστημονικά "Λείριο το πάλευκο". Είναι, επίσης, τοιχογραφημένος στα μινωικά ανάκτορα της Κρήτης. Άνθη πάνω από 10 στο πάνω μέρος του βλαστού, λευκά, εύοσμα και μεγάλα. Άνθιση ανοιξιάτικη μέχρι τον Ιούνιο.
.

Gagea peduncularis - Γαγέα η έμμισχος

φωτογραφία Πάνος Ψυχογιός
Λαγκάδα, 06/03/2005

Πολυετές φυτό, με άνθη κίτρινα που στην έξω πλευρά τους είναι πρασινωπά. Σε θαμνότοπους και ανοιχτές πετρώδεις τοποθεσίες. Άνθηση ανοιξιάτικη, από τέλη Φεβρουαρίου.
.

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2008

Geropogon hybridus (Tragopogon hybridus)

Όρμος Αιγιάλης, 26/03/2007

Σε αγρούς και λιβάδια. Το όνομα του φυτού προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις γέροςτράγος και πώγων (πηγούνι). Ανθίζει από τέλη Μαρτίου μέχρι Ιούνιο.


Tragopogon dubius - Τραγοπώγων

Μάρμαρα 29/03/2007 Κατάπολα
Σε φρυγανότοπους. Το όνομα του φυτού προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις τράγος και πώγων (πηγούνι). Ανθίζει από τέλη Μαρτίου μέχρι Ιούνιο.

Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2008

Ophrys bombyliflora / Οφρύς η βομβυλανθής

Χώρα, 28/03/2007

Η Ophrys bombyliflora (Οφρύς η βομβυλανθής) είναι μια ορχιδέα σχετικά διεσπαρμένη. Συναντάται στο νότιο Αιγαίο (αλλά όχι σε όλα τα νησιά), στην Αττική, Εύβοια, νότια Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα (νησιά και παράλια). Είναι η μικρότερη από τις Ophrys. Το άνθος της δεν ξεπερνάει τα 2 εκατοστά και, λόγω του σχήματος της, ονομάζεται και «αρκουδάκι». Συναντάται σε φρυγανότοπους και ελαιώνες, σε τοποθεσίες που συγκρατούν υγρασία.Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2008

Vinca major L. / Βίνκα η μείζων

Λεύκες - Κατάπολα
12/04/2007

Η Βίνκα η μείζων (Vinca major L.) είναι αναρριχητικό ή έρπον, πολυετές φυτό. Προτιμά υγρές και σκιερές τοποθεσίες, όπως στην Αμοργό είναι οι Λεύκες απέναντι από την αρχαία Μινώα. Τα άνθη της είναι μπλε - ιώδη, με διάμετρο 4- 5 εκ. και σωλήνα εσωτερικά τριχωτό με μακρύ ποδίσκο. Ανθίζει από Μάρτιο έως αρχές Ιουνίου.


Λεύκες - Κατάπολα
12/04/2007
.

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2008

Calendula arvensis / Καλέντουλα των αγρών

Λεύκες 28/03/2007

Η Καλέντουλα (Calendula arvensis) είναι ένα μικρό φυτό, που δεν ξεπερνάει τα 20 εκ., με φύλλα λογχοειδή και άνθη πορτοκαλόχρωμα. Η ανθοφορία της αρχίζει από τον Δεκέμβριο και συνεχίζεται μέχρι το καλοκαίρι. Το όνομά της προέρχεται ακριβώς από την μακρά περίοδο άνθησής της (Calendae=ημερολόγιο).