Οι φίλοι του μπλοκ

Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Adonis microcarpa Άδωνις ο μκρόκαρπος

Χώρα, 30/03/2007

Ο Άδωνις ο μικρόκαρπος (Adonis microcarpa) συναντάται στο Αιγαίο και την Κρήτη. Άνθη πορτοκαλοκίτρινα με 6-10 πέταλα ή κόκκινα μικρότερα σε μέγεθος. Ανθίζει σε αγρούς και πετρώδεις εκτάσεις από τις αρχές Μαρτίου. Είναι φαρμακευτικό φυτό.

Έχει ευρεία εξάπλωση στην Αμοργό. Το 1969 οι βοτανικοί Η. Runemark, A. Strid & Μ. Gustafsson συνέλεξαν το φυτό από την Νικουριά, τον Ποταμό, την Λαγκάδα και τον Κρίκελο της Αιγιάλης, το Τερλάκι και τα Κάψαλα της Χώρας, τα Κατάπολα.

Φύεται επίσης στα νησιά Ηρακλειά, Δονούσα, Κίναρος, Κουφονήσι, Λέβιθα και Σχινούσα.

Ηρακλειά 04/03/2008
φωτογραφία Γιάννης Γαβαλάς

Χώρα  28/03/2008


Χώρα  28/03/2008

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρτήρια για το blog σας! Υπέροχες φωτογραφίες.
Μ΄εβγαλε σ΄αυτό μια αναζήτηση για "μαντηλίδες" ή "μαντιλίδες" .Επειδή δεν υπήρχε τίποτα στο google ζήτησα αγριολούλουδα Κρήτης και...βγήκα στην Αμοργό.Πάντως έχουμε πολλά κοινά φυτά.
Μήπως έχετε υπόψη σας άλλη ονομασία για τις μαντηλίδες;Είναι μεγάλες μαργαρίτες που ανθίζουν τέλος Απριλίου αρχές Μαΐου και το φυτό τους (όχι το άνθος τους) είναι βρώσιμο.
Ευχαριστώ

Παναγιώτης εξ Αιγίου είπε...

Με την άδειά σου Νίκο να απαντήσω ότι οι μαντηλίδες είναι το chrysanthemum coronarium φυτό κοινότατο και όμορφο σε Αττική, Κυκλάδες, Κρήτη και αλλού... και να προτείνω να βρεί ο φίλος τα "αγριολούλουδα" της Κρήτης και Αθήνας από βιβλία των Σφήκα και Δ. Αθηναίων...

nik είπε...

Πάνο, δεν είχα προσέξει το σχόλιο και καλά έκανες κι απάντησες. Υπάρχει, φυσικά, και το βιβλίο «Αγριολούλουδα της Κρήτης» του Βαγγέλη Παπιομύτογλου.