Οι φίλοι του μπλοκ

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2007

Colchicum variegatum - Κολχικό το ποικίλο

Χώρα Αμοργού, 27/09/2007


Χώρα Αμοργού, 10/10/2006

Τα πρώτα αγριολούλουδα που ανθίζουν στην Αμοργό (και ήδη έχουν αρχίσει ν' ανθίζουν από τώρα, τέλη Σεπτεμβρίου, στα ορεινά) είναι τα κολχικά, που αποδίδουν όμορφα ρόδινα κρινάκια. Πρόκειται για βολβόριζα φυτά, που μοιάζουν με τους κρόκους αλλά δεν έχουν καμία σχέση μ' αυτούς.

Τα φύλλα εμφανίζονται μετά την άνθηση και όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη, με την κολχικίνη να αποτελεί ένα δραστικό δηλητήριο. Με ένα τέτοιο δηλητήριο η Μήδεια σκότωσε τα παιδιά της στην Κολχίδα και γι' αυτό τα φυτά αυτά ονομάστηκαν κολχικά, τα οποία στην Ελλάδα εμφανίζονται με πάνω από 20 είδη.

Το Κολχικό το ποικίλο (Colchicum variegatum) είναι φυτό που συναντάμε στα νησιά του Αιγαίου, την νότια Ελλάδα και την νοτιοδυτική Τουρκία. Αρχίζει να ανθίζει από νωρίς το φθινόπωρο και στην Αμοργό από το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, στα διάκενα ανάμεσα στα φρύγανα και γενικά σε άγονες και πετρώδεις τοποθεσίες.

Είναι από τα ωραιότερα κολχικά με μεγάλα κομψά άνθη, διακοσμημένα με ρόδινους ρόμβους που δίνουν την εικόνα ενός μωσαϊκού. Μοιάζει πολύ με το Colchicum macrophyllum, που προτιμά όμως γόνιμα και σκιερά εδάφη σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Τα φύλλα και των δύο ειδών βγαίνουν μετά την άνθηση, την άνοιξη. Το Colchicum variegatumum είναι ο πρόγονος του καλλιεργούμενου Colchicum agrippinum.

Εκτός από τις φωτογραφίες, μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με Colchicum variegatum πατώντας εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: