Οι φίλοι του μπλοκ

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2007

Orchis sancta / Ορχιδέα η ιερή

Κατάπολα 04/05/2005 Katapola


Μία από τις ορχιδέες με όψιμη άνθηση είναι η Ιερή Ορχιδέα (Orchis sancta). Οι θέσεις στην Αμοργό που την βρήκα και την φωτογράφισα είναι στα Κατάπολα, πολύ κοντά στην θάλασσα, σε φρυγανότοπο έντονα βοσκημένο. Οι βλαστοί έβγαιναν μέσα από τα αγκαθωτά φρύγανα (αστοιβές), τα οποία αποτελούσαν κι έναν τρόπο προστασίας για τα φυτά.

Ο φίλος γιατρός Ζήσης Αντωνόπουλος στον εξαιρετικό ιστότοπό του για τις ελληνικές οριχδέες, γράφει τα εξής για την Orchis sancta:

«Ξεχωριστή ορχιδέα, που αναγνωρίζεται εύκολα και συγγενεύει μόνο με την Orchis fragrans, με την οποία υβριδίζεται συχνά. Το χωρίς σχέδιο χείλος της και η όψιμη άνθηση (τέλη Απριλίου - Ιούνιος) αποτελούν χρήσιμα στοιχεία αναγνώρισης. Κατά την άνθηση, επίσης τα βασικά φύλλα είναι σχεδόν ξερά. Κατανέμεται στην ανατολική Μεσόγειο, με κέντρο την Ρόδο. Ιδιαίτερα σπάνια στην Κρήτη και Κάρπαθο, τελευταία όμως βρέθηκε και στις Κυκλάδες και σε πολλά νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Ικαρία, Χίος). Φύεται και στην Κύπρο, Τουρκία και φτάνει ως την Παλαιστίνη, όπου πρωτοπεριγράφηκε και γι' αυτό ονομάστηκε "ιερή"(sancta)».

Πηγή:
Ζήση Αντωνόπουλου «Ελληνικές Ορχιδέες»

Δεν υπάρχουν σχόλια: