Οι φίλοι του μπλοκ

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008

Convolvulus oleifolius

Κατάπολα 31/03/2007

Ο Κονβόλβουλος ο ελαιόφυλλος (Convolvulus oleifolius) ανήκει στην γένος των φυτών που ονομάζουμε άγριες περικοκλάδες. Ξεχωρίζει από τα λογχοειδή φύλλα του (κάτω φωτογραφία) που μοιάζουν με της ελιάς. Είναι πολυετές φυτό με ξυλώδη βλαστό της Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κυκλάδων και Κρήτης. Ανοιξιάτικο με άνθη ρόδινα. Ευδοκιμεί σε πετρώδεις τοποθεσίες και φρύγανα, συχνά κοντά στην θάλασσα.

Στην Αμοργό αναφέρεται από τα Κατάπολα, τον Κάτω Κάμπο της Κάτω Μεριάς, την νησίδα Βιόκαστρο της Χώρας και τις βραχονησίδες Πατελίδι και Κισήρι.

Φύεται επίσης στην Ηρακλειά και τις νησίδες Μεγάλος Άβελας και Μικρός Άβελας, την Κέρο, τις Μάκαρες, την Αμοργοπούλα (Άνυδρο), την βραχονησίδα Κοπριά του Κουφονησιού.


Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008

Ophrys iricolor - Οφρύς η ιριδόχρωμη

Χώρα - Chora
28/03/2006

Η ορχιδέα Ophrys iricolor (Οφρύς η ιριδόχρωμη) στη ντοπιολαλιά ονομάζεται «ψείρα», όπως και άλλες ορχιδέες με παρόμοια χαρακτηριστικά. Ανθίζει από τα μέσα Μαρτίου μέσα ή κοντά σε φρύγανα και στις άκρες παλιών χωραφιών. Το χείλος της είναι πορφυρόμαυρο με έντονο γαλαζωπό θυρεό.
.

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008

Anemone pavonina var. pavonina - Κόκκινη ανεμώνα

Αρκεσίνη - Arkesini
23/03/2006

Από τις αρχές Δεκεμβρίου η Αμοργός γεμίζει από τις γαλάζιες ανεμώνες (Anemone coronaria var. cyanea). Οι κόκκινες ανεμώνες (AAnemone pavonina var. pavonina) ανθίζουν πολύ αργότερα, γύρω στα μέσα της άνοιξης και κυρίως σε ένα μέρος της Αμοργού, στην Αρκεσίνη της Κάτω Μεριάς.
.

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2008

Lupinus pilosus / Λούπινο (λίμπουνας)

Κατάπολα, 31/03/2006

Ο λούπινος ο τριχωτός (Lupinus pilosus) είναι φυτό μονοετές, τριχωτό, όρθιο. Άνθη μπλε με λευκές πινελιές. Οι καρποί του μοιάζουν με τα κουκιά και είναι πολύ μικροί. Στην Κατοχή τους έβαζαν με σακιά μέσα στην θάλασσα για να ξεπικρίσουν. Κοινό φυτό σε όλη την Αμοργό. Στην ντοπιολαλιά ονομάζεται «λίμπουνας», που απηχεί την αρχαία ονομασία του φυτού (από το λέπω=ξεφλουδίζω).

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από την παραλία Φοινικιές.


.

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008

Echium italicum

Καστελόπετρα 25 Απριλίου 2005 Χώρα

Διετές φυτό, με τριχωτό βλαστό που έχει πολλές διακλαδώσεις. Άνθη πολλά, μικρά, σε γαλάζιες και ρόδινες αποχρώσεις. Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Σε ακαλλιέργητα ξεροχώραφα και στις άκρες των δρόμων.
.

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2008

Gladiolus italicus / Γλαδίολος ο ιταλικός (τσαλαπετεινός)

Λαγκάδα, 19/04/2005 Lagada

Ο άγριος γλαδίολος (Gladiolus italicus - Γλαδίολος ο ιταλικός) ονομάζεται στην Αμοργό «τσαλαπετεινός», επειδή το άνθος του κινείται από τον αέρα σαν το λοφίο του τσαλαπετεινού, ένα πουλί που από την άνοιξη έρχεται και φωλιάζει στο νησί. Είναι βολβώδες φυτό, με ισχυρό βλαστό που φτάνει σε ύψος και τα 80 εκατοστά. Ανθίζει σε καλλιεργημένα ή παλιά χωράφια, σε λιβάδια και ελαιώνες, από τα μέσα Μαρτίου. Στην Αμοργό σχηματίζει μεγάλα κόκκινα χαλιά σε ακαλλιέργητα χωράφια στην Χώρα και την Κάτω Μεριά, όπως φαίνεται και στην κάτω φωτογραφία.


Χώρα 16/04/2006 Chora