Οι φίλοι του μπλοκ

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2007

Anacamptis pyramidalis / ορχιδέα Ανακαμπτίς η πυραμοειδής

Κατάπολα 17/04/2006

Πολύ κοινή είναι αυτή η ορχιδέα στην Αμοργό. Ο Πιερ Ντελφόρζ στην έρευνα που έκανε στην Αμοργό τον Απρίλιο του 1997 εντόπισε 35 θέσεις σε όλες τις περιοχές του νησιού και σε όλα τα υψόμετρα με Anacamptis pyramidalis var. brachystachys. Κοινή επίσης είναι στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις άλλες Κυκλάδες.

Ο Ζήσης Αντωνόπουλος (Θεσσαλονίκη) στον ιστότοπό του για τις ελληνικές ορχιδέες σημειώνει:

Anacamptis pyramidalis
(LINNAEUS) L.C.M. RICHARD, 1753
Μοναδικός εκπρόσωπος του γένους της, η Anacamptis pyramidalis συναντάται σε όλη την Ελλάδα και σε πολλά διαφορετικά ενδιαιτήματα. Επικονιάζεται με έναν ιδιαίτερο μηχανισμό από ημερόβιες και νυκτόβιες πεταλούδες και για αυτό υβριδίζεται πολύ σπάνια. Ανθίζει από Απρίλιο ως Ιούλιο.

Η Anacamptis pyramidalis είναι ψηλό φυτό με άνθη ροδοκόκκινα έως λευκά, σε ταξιανθία με χαρακτηριστική πυραμιδοειδή μορφή. Ξεχωρίζει εύκολα και δεν είναι δυνατόν να μπερδευτεί με άλλες ορχιδέες.

Οι φωτογραφίες αυτού του ποστ προέρχονται από δύο θέσεις των Καταπόλων: Από τον παραθαλάσσιο 'Αγιο Παντελεήμονα και από τον Γυαλινά, δίπλα στο μονοπάτι Χώρας-Καταπόλων. Τα φυτά ανθούσαν σε φρυγανότοπους και μέσα από αστιβές.

Άγιος Παντελεήμονας Καταπόλων
17/04/2006
Άγιος Παντελεήμονας Καταπόλων
17/04/2006
Γυαλινάς, δίπλα στο μονοπάτι Χώρας-Καταπόλων
18/04/2006
Γυαλινάς, δίπλα στο μονοπάτι Χώρας-Καταπόλων
18/04/2006
Γυαλινάς, δίπλα στο μονοπάτι Χώρας-Καταπόλων
18/04/2006

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2007

Taraxacum officinale / Πικροράδικο - Κουλλουρίδα

Χώρα, 10/10/2006

Πολύ κοινό φυτό. Πολυετές, ποώδες με πολύ χοντρή ρίζα και πριονωτά φύλλα. Μικρά αλλά πολύ ωραία κίτρινα άνθη. Θεωρείται από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά φυτά. Ανθίζει το φθινόπωρο μέχρι αργά τον χειμώνα. Στην Αμοργό λέγεται και «κουλλουρίδα».


Dittrichia viscosa (Inula viscosa) - Κόνυζα

Άγιος Παύλος Αιγιάλης, στα πρανή του δρόμου
02/10/2007

Πολυετές φυτό με βλαστό όρθιο και ιξώδη, εξ ού και η επιστημονική ονομασία του "Διτριχία η ιξώδης. Υψος 40-100 εκ. Φυτρώνει σε άκρες δρόμων και χαντάκια, που συγκρατούν υγρασία. Φύλλα λογχοειδή, ακέραια, οδοντωτά, ημιπερίβλαστα και κολλώδη. Άνθη κίτρινα σε ακραία κεφάλια και πολλές ταξιανθίες. Το φυτό έχει βαριά μυρωδιά κι ίσως γι' αυτό θεωρείται εντομοκτόνο. Άνθηση από τον Αύγουστο μέχρι αργά το φθινόπωρο.

Θεωρείται φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό φυτό. Το υπέργειο τμήμα του θεωρείται από την λαϊκή ιατρική εντομοκτόνο, μαλακτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό και εμμηναγωγό. Επίσης, φυτό βαφικό που δίνει ωραίες πράσινες αποχρώσεις.


Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2007

Bellis sylvestris / Μπελλίς η δασική

Κατάπολα (ελαιώνας Γιαλυνά), 08/12/2005

Είναι η πρώτη (από τις πολλές) μαργαρίτα που ανθίζει στο νησί, από τα μέσα του φθινοπώρου. Τα ανθοφόρα κεφάλια βγαίνουν σε πολύ μακρείς ποδίσκους κι έχουν διάμετρο μέχρι 4 εκατοστά. Σε χωράφια, λιβάδια και ελαιώνες. Μία άλλη "Μπελλίς", η Bellis perennis ανθίζει στις αρχές της άνοιξης.

Cyclamen hederifolium / Κυκλάμινο το κισσόφυλο

Αιγιάλη (ελαιώνας), 09/12/2005

Το κυκλάμινο αυτό πήρε το όνομά του από τα φύλλα του που είναι παρόμοια με τα φύλλα του κισσού. Επιστημονικά λέγεται και cyclamen neopolitanum. Ο κόνδυλός του (πατάτα) είναι πολύ μεγάλος και πεπλατυσμένος. Συχνά καλλιεργούμενο. Σε δροσερές και σκιερές τοποθεσίες, όπως αυτό της φωτογραφίας κάτω από τις ελιές της Γιάλης.

Cyclamen graecum / Κυκλάμινο το ελληνικό

ρέμα του φονιά 09/12/2005 Κατάπολα

Πολυετής πόα με κόνδυλο (πατάτα) στην ρίζα απ΄όπου εκφύονται σε μακρείς ποδίσκους τα φύλλα και τα άνθη, που είναι λευκορόδινα με σκούρες ρόδινες γραμμώσεις. Άνθηση φθινοπωρινή, που στην Αμοργό συνεχίζεται, λόγω κλίματος, και στις πρώτες βδομάδες του χειμώνα. Σε πετρώδεις τοποθεσίες.

Prospero autumnale (Scilla autumnalis) Σκίλλα η φθινοπωρινή

Βρούτση - Κάτω Μεριά, 10/10/2006

Πολύ μικρό φυτό, που ανθίζει σε ταξιανθίες με άνθη ρόδινα το πολύ μέχρι 1 εκατοστό. Πολυετές, βολβόρριζο,με φύλλα που εμφανίζονται μετά την άνθιση. Σε βραχώδεις περιοχές, φρυγανότοπους και πρανή.