Το Βιόκαστρο είναι μια βραχονησίδα απέναντι από τον γνωστό ορμίσκο της Αγίας Άννας στην Χώρα. Κατά μία εκδοχή (Σκανδαλίδης) το όνομα «Βιόκαστρο» αποτελεί παραφθορά του ονομάτος «Βρυόκαστρο» (από τα πολλά βρύα που έχει), αλλά αυτή η προσέγγιση ελέγχεται.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν το Βιόκαστρο από το καλοκαίρι, κάνοντας το μπάνιο τους στην Αγία Άννα, οπότε η βραχονησίδα έχει το φαιό χρώμα που φαίνεται και στην φωτογραφία. Τον χειμώνα και την άνοιξη η εικόνα του όμως είναι διαφορετική. Οι Σουηδοί βοτανικοί Hans Runemark & Sven Snogerup επισκέφθηκαν άνοιξη το Βιόκαστρο και συνέλεξαν φυτά, που σήμερα είναι κατατεθειμένα στο φυτολόγιο (herbarium) του πανεπιστημίου Lund στην Σουηδία.
Από τα φυτά που συνέλεξαν οι Σουηδοί επιστήμονες, ξεχωρίζει το σπάνιο ενδημικό Origanum calcaratum, που περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (RDB 2009). Το Origanum calcaratum (κεφαλόχορτο) το βρίσκουμε επίσης στον γκρεμό της Χοζοβιώτισσας (http://floraamorgina.blogspot.gr/2011/02/27042005-chozoviotissa-origanum.html) και στην Αμοργοπούλα - Άνυδρο (http://floraamorgina.blogspot.gr/2014/06/origanum-calcaratum.html).
Άλλα φυτά από το Βιόκαστρο που βρίσκονται στο πανεπιστήμιο Lund είναι:
- Asparagus horridus
- Asparagus stipularis
- Capparis spinosa ssp. rupestris (http://floraamorgina.blogspot.gr/2007/06/capparis-spinosa.html)
- Catapodium marinum
- Convolvulus oleifolius
- Crithmum maritimum
- Echinops spinosissimus ssp. spinosissimus
- Erodium chium
- Hyparrhenia hirta
- Limonium palmare
- Linum strictum ssp. spicatum
- Medicago monspeliaca
- Parapholis incurva
- Rostraria cristata
- Silene sedoides
- Stipa capensis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου