Οι φίλοι του μπλοκ

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Lathyrus clymenum - λαθούρι

Κατάπολα 25/03/2007

Πολυετές φυτό, αναρριχώμενο, συγγενές με το κατσούνι που δίνει την περίφημη αμοργιανή φάβα. Φυτρώνει την άνοιξη σε ελαιώνες και αγρούς. Διατηρείται το αρχαίο όνομα «λάθυρος».

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Πάντα οι αναφορές σου είναι πολυ προσεγμένες κι ενημερωτικότατες θάλεγα.
Το λαθούρι που αναφέρεις είναι σίγουρα to Lathyrus clymenum. Σαν τέτοιο αναφέρεται χωρίς να είναι σίγουρο το λαθούρι της Σαντορίνης. Θα σε παρακαλούσα να γράψεις αν έχεις βέβαια τη πληροφόρηση αν πρόκειται για αυτό. Ευχαριστώ.

nik είπε...

Κώστα, Σαντορινιοί με το οποίους μιλούσα το φθινόπωρο στην Αμοργό μου έλεγαν ότι το λαθούρι το έχουν για τα ζώα και την φάβα την βγάζουν από τον "αρακά". Στην πραγματικότητα "αρακά" λένε τον Lathyrus sativus, που είναι το καλλιεργούμενο είδος του άγριου λαθουριού, ένα είδος του οποίου είναι και το clymenum.

Δικαιοπολης είπε...

Σχετικά με το ΛΑΘΟΥΡΙ σας πληροφορώ ότι υπάρχει και καλιεργείται στη Σκύρο, και ως επί τι πλείστων πέρα από οικιακή τροφή, διατείθεται στα εστιατόρια και στους ετεροδημότες και επισκέτες του νησιού.

Ένα άλλο συγγενές είναι το ΚΟΡΑΚΑΚΙ

mits είπε...

Περί φάβας: Είναι κάπως πιο μπερδεμένα τα πράγματα... Lathyrus clymenum είναι η φάβα Σαντορίνης, lathyrus sativus (λαθούρι) είναι η φάβα των σούπερ μάρκετ ενώ το κατσούνι -το αμοργιανό φάβα- είναι μια ενδημική, στην Αμοργό ποικοιλία του pisum sativum ή αλλιώς αρακά. Σα να μην έφταναν όλα αυτά τα κουκιά ονομάζονται και faba beans (faba vicia). Παρακαλώ ανατρέξτε στο www.iama.gr/ethno/fava_amorgos/fava_nektariosaligiannis.pdf για περισσότερες λεπτομέρειες. Τώρα για το ποια είναι η πιο νόστιμη φάβα, περί ορέξεως....