Οι φίλοι του μπλοκ

Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2007

Euphorbia dendroides Ευφορβία η δενδροειδής


Ασφοντυλίτης 05/09/2005

Οι ευφορβίες (γαλατσίδες) αποτελούν ένα τυπικό είδος των θαμνότοπων και των φρυγανότοπων της Αμοργού και γενικά των νησιών του Αιγαίου. Ο χυμός τους είναι άσπρος σαν γάλα και δηλητηριώδης, γεγονός που εξηγεί αφ' ενός το όνομά τους και αφ' ετέρου τον μεγάλο πληθυσμό τους, αφού δεν μπορούν να τις φάνε τα κατσίκια.
Οι γαλαστοιβές (Euphorbia dendroides) δίνουν και τα πρώτα σημάδια του επερχόμενου φθινόπωρου στην Αμοργό. Οι δύο φωτογραφίες έχουν ληφθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2005 στον Ασφοντυλίτη, έναν παλιό κτηνοτροφικό οικισμό που βρίσκεται σε ύψος περίπου 400 μέτρων από την θάλασσα. Στην πάνω φωτογραφία φαίνεται η εικόνα μιας γαλαστοιβής το καλοκαίρι. Τα φύλλα της έχουν πέσει και η εικόνα της αποτελεί μια συμπαγή αδιαπέραστη μάζα από πολύ σκληρούς και αποξηραμένους βλαστούς.
Πλησιάζοντας πολύ κοντά την συμπαγή δενδροειδή Ευφορβία διαπιστώνουμε ότι έχει αρχίσει να πετάει τα νέα βλαστάρια της, χωρίς να περιμένει να βρέξει. Το φυτό παίρνει τα μηνύματα της φύσης (πέφτει η μέση θερμοκρασία, μικραίνει η μέρα και άρα η δύναμη τους φωτός, κλπ) και εκμεταλλευόμενο τα πλούσια μεγέθη της νυχτερινής υγρασίας που προσφέρει η θάλασσα και η αλλαγή του καιρού (σταματούν τα μελτέμια) αρχίζει έναν νέο κύκλο στην ζωή του, εμφανίζοντας τα νέα βλαστάρια του (φωτογραφία κάτω).
Ετυμολογία:
Euphorbia < ευ (καλώς) + φέρβω (τρέφω, βοσκω) και φορβή (τροφή, βοσκή) [2] Σύμφωνα με τον Πλίνιο, από το γιατρό Εύφορβο που ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. [3] Σύμφωνα με τον Treccani από το λατινικό euphorbium, που προέρχεται από το ελληνικό «ευφόρβιον».
dendroides < δένδρο + είδος ==> με την μορφή δένδρου = δενδροειδής.

Ασφοντυλίτης 05/09/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: