Οι φίλοι του μπλοκ

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Upupa epops - τσαλαπετεινός

Δονούσα 05/03/2013
photo (c)  Δαυΐδ Κουτσογιαννόπουλος

Τερλάκι (Χώρα) 28/03/2006

Εντυπωσιακό πουλί. Ξεχωρίζει από το μακρύ λοφίο του με τις μαύρες μύτες. Δεν φοβάται τους ανθρώπους, αλλά προτιμάει να τους έχει σε απόσταση. Όταν ενοχληθεί σηκώνει το λοφίο του.

Ο τσσαλαπετεινός (Upupa epops) είναι αμέσως μετά τα χελιδόνια, το πουλί που είναι συνδεδεμένο με τον ερχομό της άνοιξης. Τρέφεται με έντομα, νύμφες, σαλιγκάρια, σκουλήκια. Στην Ελλάδα και την Αμοργό είναι καλοκαιρινός επισκέπτης και έρχεται για να ζευγαρώσει και να αναπαραχθεί. Φωλιάζει σε κορμούς δέντρων, σχισμές βράχων, κτίρια, ερείπια.

Φεύγει από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και τη Νότια Ισπανία. Στην Αμοργό, λόγω του ζεστού κλίματος, μένει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.


Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Elaphe quatuorlineata λαφίτης

Χώρα 2019 
φωτογραφία Μανώλης Σιμιδαλάς

Η Ελαφή η τετράγραμμη [Elaphe quatuorlineata (Bonnaterre, 1790)] είναι ένα φίδι με μεγάλη εξάπλωση στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά.
Αμοργιανό όνομα: λαφίτης
Ο λαφίτης φθάνει σε μήκος το 1,5 μέτρο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα. Είναι ρωμαλέο, ημερόβιο φίδι. Κυνηγά στο έδαφος ενώ είναι και επιδέξιος κολυμβητής. Τρέφεται με τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίοι), μικρά κουνέλια, πτηνά, σαύρες, αμφίβια και αυγά. Ζευγαρώνει την άνοιξη και τα θηλυκά γεννούν 3-18 αυγά και τα εκκολαπτόμενα φίδια έχουν μήκος έως και 40cm.  Συνήθως έχει ήπιο χαρακτήρα και καθόλου επιθετικό.
Η συνήθης εμφάνιση του λαφίτη είναι με 4 σκούρες γραμμές κατά μήκος του σώματός του. Στην Αμοργό υπάρχουν και άτομα που δεν έχουν 4 γραμμές, όπως αυτό της φωτογραφίας.
Στον ιστότοπο www.herpetofauna.gr σημειώνεται: 
«Μονόχρωμα άτομα από την Αμοργό περιγράφηκαν από κάποιους ερευνητές ως ξεχωριστό υποείδος Elaphe quatuorlineata rechingeri (Werner, 1932) ή ως ξεχωριστό είδος Elaphe rechingeri (Clark, 1994), σήμερα όμως οι ονομασίες αυτές αντιμετωπίζονται σαν συνώνυμα του Elaphe quatuorlineata muenteri».
Ετυμολογία:
Elaphe < ελαφή (αρχαία ελληνική λέξη για το δέρμα του ελαφιού).
quatuorlineata < quatuor (τέσσερα) + linea (γραμμή).

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Dactylorhiza romana


Η ορχιδέα Dactylorhiza romana [(Sebastiani. 1813) Soó 1962] εξαπλώνεται στην Ανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο. Περιγράφηκε το 1813 από την περιοχή της Ρώμης με αρχικό όνομα Orchis romana.
Στην Αμοργό αναφέρεται από το P. Delforge από τρεις τοποθεσίες στο Ρίχτι.
Είναι η μόνη δακτυλόριζα που φύεται σε χαμηλά υψόμετρα και στη νότια Ελλάδα και τα νησιά.
Λεπτό φυτό, ύψους 10-30 εκατοστών. Φύλλα 3-9 λογχοειδή.
Βιότοπος: φρυγανότοποι, μακία βλάστηση, αραιά δάση σε υψόμετρα μέχρι 2.000 μέτρα.
Άνθη: συνήθως ροζ- πορφυρά και πιο σπάνια λευκά.
Άνθιση: Μάρτιος - Απρίλιος.
Ετυμολογία:
Dactylorhiza < δάκτυλο + ρίζα ==> από το σκληρό ρίζωμα που είναι χωρισμένο σαν τα δάκτυλα του χεριού.
romana < Roma = ρωμαϊκή, της Ρώμης.