Οι φίλοι του μπλοκ

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014

Eryx jaculus Έρυξ

Δονούσα 05/03/2013
photo (c)  Δαυΐδ Κουτσογιαννόπουλος

Κοινό άκακο, μη δηλητηριώδες φίδι στα νησιά μας: Αμοργός, Δονούσα, Κέρος, Αντικέρι, Ηρακλειά, Πάνω Κουφονήσι, Σχινούσα.

Στο http://www.herpetofauna.gr/ αναφέρονται τα εξής:

Μη δηλητηριώδες. Στην χώρα μας απαντά το υποείδος Eryx jaculus turcicus (Olivier, 1801). Ολικό μήκος έως 80cm συνήθως όμως μικρότερο. Κυρίως νυκτόβιο φίδι. Την άνοιξη, λόγω περιόδου ζευγαρώματος, μπορεί να παρατηρηθεί και την ημέρα, καθώς και το φθινόπωρο. Χαρακτηριστική "κολοβή" ουρά που μοιάζει σε σχήμα με το κεφάλι. Ψάχνει για την λεία του συνήθως μέσα σε τρύπες τρωκτικών ή στήνει ενέδρες κάτω από την άμμο ή στο χώμα όπου θάβεται με επιδεξιότητα. Τρέφεται κυρίως με τρωκτικά, αλλά και με σαύρες, νεοσσούς και μερικές φορές με μεγάλα ασπόνδυλα. Ζευγαρώνει από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και τα θηλυκά γεννούν κατά τα τέλη Αυγούστου 5-20 νεογνά που έχουν μήκος 12-15cm και ενηλικιώνονται περίπου μετά το 3ο έτος ζωής τους. Είναι το μοναδικό είδος Βόα στην Ευρώπη. Άκακο φίδι που σε πολλές περιοχές το περνούν λανθασμένα για Οχιά και το σκοτώνουν.

Άλλες ονομασίες:
Ερημόφιδο, Λουρίτης, Νταλάκι, Τόπακας, Τάπακας, Τυφλίτης (λανθασμένα)

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες στο:

Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

Astragalus spruneri

Κατάπολα 31/03/2007 Άγιος Παντελεήμονας

Αναφέρεται από τα Κατάπολα, την Αρκεσίνη και την νησίδα Γραμβούσα. Φύεται επίσης σε αρκετές θέσεις στην Ηρακλειά, ενώ αναφέρεται και από την Δονούσα, τις νησίδες Μάκαρες κοντά στην Δονούσα και το Πάνω Κουφονήσι.

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Anchusa aegyptiaca


Η Άγχουσα η αιγυπτιακή (Anchusa aegyptiaca (L.) A.DC. 1846) είναι φυτό της Ανατολικής Μεσογείου. Στην Ελλάδα έχει βασική κατανομή στην Αττική, την Κρήτη, την Κάσο,την νήσο Σαρία της Καρπάθου και τις Κυκλάδες (Σερφοπούλα, Φολέγανδρος, Σίκινος, Κίμωλος, Σίφνος, Νάξος, Θήρα, Άνδρος, Δεσποτικό Αντιπάρου)

Φύεται σε πετρώδεις περιοχές, συνήθως κοντά στην θάλασσα.

Στην Αμοργό αναφέρεται από τα Θολάρια. Στα άλλα νησιά μας φύεται στην Ηρακλειά, την Άνυδρο (Αμοργοπούλα), το Αντικέρι και τα Λέβιθα.

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Allium ampeloprasumΤο 'Αλλιο το αμπελόπρασο (Allium ampeloprasum L.) θεωρείται ο πρόγονος του ήμερου πράσου. Είναι ψηλό φυτό με φύλλα, στενά, οδοντωτά κοντά στον βλαστό, λεπτότερα προς το άκρο. Σκιάδιο σφαιρικό μέχρι 8 εκατοστά διάμετρο με πλήθος ροδοκόκκινα άνθη και έντονη μυρωδιά σκόρδου. Είναι διεσπαρμένο σ' όλη την Ελλάδα. Το βρίσκουμε συνήθως σε εγκαταλειμμένα χωράφια και άκρες δρόμων.

Στην Αμοργό το βρίσκουμε κυρίως στα Κατάπολα και την Αιγιάλη, ενώ αναφέρεται και από την Χώρα. Υπάρχει και στην Ηρακλειά, όπου το φωτογράφισε και το πρόσθεσε στην χλωρίδα του νησιού ο Γιάννης Γαβαλάς, και επίσης στα νησιά Κουφονήσι και Λιάδι.


Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

Ophrys aegaea από την Δονούσα

Δονούσα 05/03/2013
photo (c)  Δαυΐδ Κουτσογιαννόπουλος

H ορχιδέα Ophrys aegaea (Οφρύς του Αιγαίου) περιγράφτηκε από τους Kalteisen & H.R.Reinhard το 1987 από την Κάρπαθο και θεωρήθηκε ενδημική αυτού του νησιού της Δωδεκανήσου. Αργότερα όμως βρέθηκε και στην Αμοργό (Κατάπολα), όπως και στην Ηρακλειά από τον Γιάννη Γαβαλά. Το 2013 ο Δαυΐδ Κουτσογιαννόπουλος την βρήκε και στην Δονούσα. Είναι μια πολύ όμορφη ορχιδέα, ενδημική της Καρπάθου και των αμοργιανών νησιών, που ανθίζει νωρίς, από τον Φεβρουάριο.


Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014

Cymbalaria microcalyxΑναφέρεται από τον Κρίκελο  της Αιγιάλης, τα Θολάρια, την Λαγκάδα, τον Προφήτη Ηλία της Χώρας, τον Κόρακα της Κάτω Μεριάς, την Νικουριά. Προτιμά υγρά βράχια. Ανθίζει από τον Απρίλιο. 


Αναφέρεται επίσης και από την Κέρο.

Το υποείδος Cymbalaria microcalyx ssp. dodekanesi αναφέρεται από τους βράχους πάνω από την Λαγκάδα, σε υψόμετρο 200 - 300 μ.