Οι φίλοι του μπλοκ

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009

Emperiza calandra τσιφτάς, καμποτσίχολονο

Χώρα 23/11/2007

Το καμποτσίχλονο (Emperiza calandra) ζει σε ανοιχτά εδάφη με σκόρπια δέντρα, θάμνους και φράχτες. Τα καμποτσίχλονα των φωτογραφιών έχουν καθίσει σ' ένα θάμνο και στεγνώνουν τα φτερά τους, μετά από ένα μπάνιο που έκαναν σε μια λούτσα που άφησε μια φθινοπωρινή βροχή. Τα καμποτσίχλονα είναι αγελαία πουλιά.

Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2009

Monticola solitarius - γαλαζοκότσυφας

Ρίχτι 29/09/2007 Richti

Μόνιμος κάτοικος Αμοργού είναι ο γαλαζοκότσυφας (Monticola solitarius), που στην ντοπιολαλιά ονομάζεται «νέρουλας». Ο αρσενικός, όπως αυτός της φωτογραφίας, έχει κυανότεφρο φτέρωμα. Ζει σε βραχώδεις περιοχές με λίγη βλάστηση. Φωλιάζει σε σχισμές βράχων και σε τρύπες κτιρίων, όπως μερικοί «νέρουλες» - γαλαζοκότσυφες που έχουν τις φωλιές τους σε παλιά σπίτια στο Ξυλοκερατίδι των Καταπόλων.


Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009

Ορχιδέα του Αιόλου - Ophrys aeoli

Αμοργός 19/04/2009 Amorgos
photo (c) Helmut Presser

Η ορχιδέα του Αιόλου (Ophrys aeoli), δηλαδή του θεού του ανέμου, είναι ενδημική της Αμοργού και της Αστυπάλαιας. Περιγράφτηκε από τον Ντελφόρζ (Delforge) το 1997 από τα Κατάπολα. Ανθίζει από τα μέσα Απριλίου σε όλη την Αμοργό και σε όλα τα υψόμετρα, όπως φαίνεται από τον πίνακα θέσεων που δημοσίευσε ο Ντελφόρζ στην μελέτη του για τις ορχιδέες της Αμοργού.